Responsive image

1. Inleiding

Download de app voor meer functionaliteit.

1. Inleiding

De mondiale economische verwevenheid en de wisselwerking tussen de nationale belastingregels kunnen ertoe leiden dat multinationale ondernemingen dubbel worden belast of helemaal niet worden belast. Met het actieplan inzake grondslaguitholling en winstverschuiving (BEPS-actieplan), dat in juli 2013 door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is gepresenteerd, wordt beoogd de internationale belastingregels te verbeteren; dit plan, dat brede internationale steun op het hoogste niveau heeft gekregen, brengt een aantal leemten in de bestaande internationale belastingregels en -normen in kaart, waarvan misbruik kan worden gemaakt om de belastinggrondslag in andere jurisdicties uit te hollen en bestanddelen van de belastinggrondslag te verschuiven om zo het totale bedrag aan verschuldigde belastingen te verlagen.

Vanuit EU-perspectief bekeken belemmeren de bestaande lacunes in de internationale belastingregels en -normen de goede werking van de interne markt, die 28 verschillende belastingstelsels omvat. De Commissie acht het daarom belangrijk te zoeken naar synergieën tussen het lopende internationale debat over BEPS en discussies in de EU, zowel om realistische oplossingen te bedenken voor de EU met inachtneming van de verplichtingen van het EU-Verdrag als om de belangen van de EU te bevorderen bij de vaststelling van internationale normen. De Commissie onderkent ook dat op EU-niveau genomen maatregelen kunnen bijdragen aan de verwezenlijking van de doelstellingen van het BEPS-actieplan.

Wat verrekenprijzen betreft, hebben multinationale ondernemingen (MNO’s) en belastingdiensten te maken met praktische problemen bij het bepalen van de prijs voor grensoverschrijdende transacties tussen gelieerde ondernemingen voor belastingdoeleinden. Om de prijs van dergelijke transacties correct te kunnen beoordelen, hanteren de EU-lidstaten het zakelijkheidsbeginsel (arm's length principle)[1]. Dit beginsel berust op een vergelijking tussen de voorwaarden die zijn overeengekomen door gelieerde ondernemingen en de voorwaarden die zouden zijn overeengekomen tussen onafhankelijke ondernemingen.

De uitlegging en de toepassing die aan het zakelijkheidsbeginsel worden gegeven, verschillen evenwel tussen de belastingdiensten onderling en tussen belastingdiensten en bedrijven. Dit kan leiden tot onzekerheid, hogere kosten en potentiële dubbele heffing of dubbele niet-heffing, hetgeen de goede werking van de interne markt belemmert.

In oktober 2002[2] heeft de Commissie een deskundigengroep in het leven geroepen, namelijk het Gezamenlijk EU-Forum voor verrekenprijzen ("het Forum"), om pragmatische oplossingen te zoeken voor problemen die voortvloeien uit de toepassing van het zakelijkheidsbeginsel binnen de EU. Het Forum werkt op basis van mandaten van vier jaar, die worden vastgesteld bij besluit van de Commissie. Het huidige mandaat van het Forum loopt tot en met 31 maart 2015.

Het Forum is een belangrijke bron van informatie geweest voor de werkzaamheden van de Commissie ter verbetering van de administratie en de werking van verrekenprijzen in de EU. Het kan ook dienen als een nuttige bron van input voor het door de G20 gesteunde BEPS-project van de OESO.

In deze mededeling wordt verslag uitgebracht over de werkzaamheden van het Forum in de periode van juli 2012 tot januari 2014.

EY Taxlaw NL verschaft de mogelijkheid tot:
  • het full text doorzoeken van de verdragen en regelgeving met daarbij filters om het zoekgebied nader af te bakenen;
  • het full text doorzoeken van de gedelegeerde regelgeving, beleidsbesluiten en jurisprudentie;
  • het kunnen sorteren van de gedelegeerde regelgeving, beleidsbesluiten en jurisprudentie op datum, titel en instantie;
Responsive image
Responsive image
  • het oproepen van artikelversies tot enige jaren terug;
  • het maken van aantekeningen op artikelniveau;
  • de creatie van dossiers voor de opslag van snelkoppelingen naar veelvuldig geraadpleegde wetsartikelen;
  • het delen via mail en sociale media van artikelteksten met desgewenst een additioneel bericht.